Kennismaking met Arabisch alfabet
Waar eerst te beginnen dan met het alfabet? Als men de letters niet beheerst, zal het Arabisch niet tot jou komen. Een nieuwe taal leren is altijd een avontuur. De Arabische taal machtig worden, zal niet vanzelf gaan. Het is geen makkelijke taal om te leren, maar gelukkig ook weer niet zo moeilijk als Chinees. Een belangrijke tip die we je kunnen geven? Zoek een docent die de Arabische taal machtig is! Deze kan je helpen met je uitspraak door woorden te herkennen en te herhalen.
HOEVEEL LETTERS TELT HET ARABISCH ALFABET?
Zoals men al weet -of misschien stiekem nog niet weet-, is dat het Arabisch alfabet bestaat uit 28 letters. Deze 28 letters zijn alleen maar medeklinkers! De Arabische taal wordt een zuivere “ A-b-ja-d” genoemd. Hmm, wat is dat? Abjad? Abjad is een schriftsysteem van symbolen, in dit schrift staat elk symbool voor een medeklinker. Ze gebruiken deze term voor de West-semitische schriften. Gemakkelijk gezegd: het is dus een medeklinkerschrift! Het is aan de lezer om een passende klinker te geven. Ik hoor het je al denken… Hoe zit dat nu in Allah’s naam met die klinkers? Er zijn er maar drie, ja echt waar, maar drie namelijk a, o en i. De klinker worden aangegeven door tekens boven en onder de medeklinkers.
- Korte a: een fatha, een schuin streepje boven een letter.
- Korte o: een Damma, een teken dat lijkt op een komma boven een letter.
- Korte i: een kasra, een schuin streepje onder een letter.
Onthoud voorlopig dit want je hebt ook nog lange klinkers en hulptekens…
WAT NOG MEER?
Enkele andere leuke en noodzakelijke weetjes zijn dat het Arabisch van rechts naar links geschreven en gelezen wordt! Al die jaren waar we altijd lazen van links naar rechts schuif je dus best even opzij… Wat het voor beginners nog moeilijk maakt, is dat men het Arabisch in één vloeiende lijn schrijft. Zo is het in de beginfasen van deze nieuwe taal een zoektocht om de individuele lettertekens te onderscheiden. Maar geef toe, het Arabisch schrift ziet er juist zo prachtig uit omdat het lijkt op de golven van de zee. Als je in google zoekt naar “Arabische kalligrafie”, je zult prachtige beelden vinden die gemaakt zijn met Arabische teksten.
In het Arabisch heb je de ‘zwakke’ medeklinkers. Dit zijn medeklinkers die ook als drager van een lange klinker kunnen voorkomen. We hebben het hier over de letters ‘ ا ’ (alif), ‘ و ’ (wāw) en ‘ ي ’ (yā’). Om het nog leuker te maken, verschilt de schrijfwijze van elke letter. Dit is afhankelijk van hun positie in het woord. Je hebt vier verschillende vormen; de begin-, midden-, eind- en losse vorm. Maar natuurlijk je raadt het al, hier zijn uitzonderingen op. Een taal zonder uitzonderingen is geen taal, nietwaar? Er zijn zes letters die niet-verbindend zijn, deze hebben dus geen begin- en middenvorm! Deze letters worden dus NIET naar achter verbonden. Hoe zit dat dan? In een woord zorg je ervoor dat de volgende letter de beginvorm krijgt en als het de laatste letter is, moet het de alleenstaande vorm krijgen. Zie onderste tabel voor meer verduidelijking. Deze niet-verbindende letters zijn ‘ ا ’ (Alif), ‘ د ’ (Dāl), ‘ ذ ’ (ðāl), ‘ ر ’ (Rā’), ‘ ز ’ (Zāyn) en ‘ و ’ (Wāw). De andere 22 letters zijn wel verbindende letters, deze schrijft men in een woord vast aan de letter die volgt.
EN ALS LAATSTE…
Nog enkele belangrijke kenmerken die ik je voor nu wil meegeven. Het zijn er nog veel maar voor deze eerste kennismaking gaan we onszelf niet overdonderen. Het Arabisch kent geen hoofdletters en een woord kan nooit beginnen met twee of meer medeklinkers of met een klinker. Het Arabisch heeft enkele letters waarvan we geen equivalent kennen in het Latijnse alfabet. Dit zorgt ervoor dat we extra moeten oefenen op de uitspraak. Deze letters zijn:
‘ ث ’ (Thā’ als in het Engelse woord three) | ح (Hā’/ḥā’) | ذ (ðāl) | ظ (ẓā’) | ع (‘Ain) | غ (Ghain, als in het Franse woord Paris) | ق (Qāf, een diep in de keel uitgesproken k);
Dus begin vandaag met Arabisch leren en ontdek de rijke cultuur van de Arabische wereld.